Friterade Risbollar



Ingredienser

  • 300 g jasmineris, klibbigt ris
  • 2 st ägg
  • Vegetabilisk olja
  • Rostad lök
  • Citronskal
  • 1 klyfta vitlök
  • Curry
  • Svartpeppar
  • Cayennepeppar
  • Salt
  • Ströbröd
1. Blanda ris och övriga ingredienser. Forma till bollar och rulla dom i ströbröd. Ställ kallt innan fritering.

2. Bollarna friteras i ca 5-6 min, 180 grader.

Snabbt och intressant recept som är perfekt när man har lite ris över sen dagen innan. Och det går att förändra och blanda i nya smaker och ingredienser lite som man själv, kan även tänka mig att detta kan bli en trevlig dessert med kanske banan och choklad i. Eller varför inte ha lite mozarella inne i bollen :)

Lycka till :)

Dubbelpanerad Snitzel med Oregano och ugnsbakad potatis!

Detta var vår fredagsmiddag, än en gång så överarbetade jag en aning men antar att jag inte riktigt visste vad jag vill ha till och därför blev det en salig röra.

Ingredienser:



  • Snitzlar, eller varför inte bara vanliga grytbitar som man bankar ut.
  • Skorpmjöl
  • Oregano
  • Salt & Peppar
  • 2 ägg
  • Mjöl

  • Potatis
  • Morötter
  • Olja
  • Balsamvinäger
  • Oregano
  • Salt
  • Svartpeppar

  • Svamp
  • Lök
  • Japansk soya

  • Isbergssallad
  • Cocktailtomater
  • Gurka
  • Citron
  • Italiensk salladskrydda
1. Jag använde mig av fläskstek eftersom jag hade det hemma, bankade skivor av fläsksteken i en plastpåse med brödkavel. Blir bättre om man har en sådan hammare med "taggar"


2. Eftersom jag inte hade skorpmjöl hemma så lade jag några skorpor (då med kardemumma smak, men det kändes inte i maten) i en plastpåse och slog den några ggr i bordet sen kavlade jag ut dom sista smulorna till ett fint skorpmjöl, i detta blandade jag i salt, svartpeppar och oregano.
Alla örter, vitlök, kryddor går att blanda i även ost tex parmesan, bara din fantasi sätter gränser.


3.  Vispa upp  äggen och häll upp mjöl på en tallrik och på en annan ditt skorpmjöl.
Doppa din/dina utbankade köttbitar i först mjöl, sen ägg och till sist skorpmjöl och nu är din dubbelpanering klar :)
Stek på medium värme, om du har för hög värme så bränns paneringen innan köttet tillagats klart. Låt snitzeln ligga, rör du på den innan sidan är klar så går paneringen sönder. Jag stekte i både margarin och olja.

Haha ursäkta stekpannan men det är min favorit
förutom wookjärnet. :P

4. Dela morötter och potatis i passande storlek, antingen skivor klyftor eller vad ni nu föredrar. Sen gjorde jag en liten Oljeblandning, (olja, Balsamvinäger, oregano, salt och svartpeppar) som jag penslade på potatisen och morötterna innan dom åkte in i ugnen på ungefär 200 grader tills dom blivit mjuka och fått lite färg.


5. Dela svampen på det sätt du föredrar och strimla lök (?), stek tills löken är genomskinlig, häll på ca 1 msk Japansk Soya, föredrar den eftersom den är annorlunda från den vanliga soyan som är gjord på svamp. Denna soyan är även lite sötare och ger en god smak och fin färg på svampen och löken.

6. Någon form av sås kan vara på sin plats, Här blev det Bearnaisesås på påse haha, men du kan göra vilken sås du vill. Himmalagad gräddsås är ju frukansvärt gott om om inget annat.
Dessutom gjorde jag en snabb sallad på vanlig isbergssallad, cocktailtomater och gurka, lite friskt och fräscht :)

Som sagt, en massa, överarbetat med gott var det :)

Inte riktigt ett mästerverk haha, får nog lära

mig att lägga upp fint och hitta tjusiga vinklar att

fota i :)

 



Indisk Korma

Inatt ställdes klockan tillbax och visst kunde jag nästan förstå att detta skulle bli en tidig morgon. Halv sex vaknade min tös och var glad och pigg, en film fick vi sett som gick på tv:n och nu är det lillans tur med Barbie och dom 12 dansande prinsessorna :) Så då får jag väl se till att sätta in några recept då detta ska föreställa en Matblogg.

Så mitt första recept på denna bloggen blir Korma som jag testade för första gången bara för några dagar sedan.

Ingredienser
4 pers

  • 4 kycklingfileer
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten röd chili
  • 1 hönsbuljong
  • 2 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk curry
  • 1/2 tsk spiscummin
  • 1 liten stång kanel
  • 3 dl matlagningsyoughurt (Själv tog jag bort det och tog lite mer grädde och kokosmjölk)
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl kokosmjölk
  • 4 msk citronjuice
  • Smör att steka
  • Salt och Peppar
  • Kokosflingor
  • Det slank även ner lite majs och en halv paprika

  1. Dela kycklingen i kuber och bryn i smör eller olja, lägg sedan över i kastrull


2. Hacka lök & chilipepparn, vänd ner i kycklingkuberna, Häll i Curry och Spiscummin.
(Valde bort färsk chili och använde mig av cayennepeppar pulver, mest för att jag gillar smaken)

3. Riv ingefäran (Hade kvar i pulverform sen julens pepparkaksbakning så tog ungefär 1 tsk) samt pressa
vitlök och lägg i kanel (även kanel i pulverform, ungefär 1 tsk)

4. Blanda allt sen, vänd ner youghurt, grädde och kokosmjölk, kokosflingorna stod inte i originalreceptet
men det funkade bra för mig :P

5. Lägg i buljong (Detta hoppade jag över) och låt koka upp. Tillsätt citron, salt och peppar. Småkoka i 
20 min. Tillsatte även lite granatäpple precis innan servering. Mest för synes skull .



6. Servera med ris, naanbröd eller couscous.



Jag serverade med ris och naanbröd, smarrigt :P

Vill bara säga att när jag lagar mat så är det aldrig enligt recept, nä, jag smakar och lägger till och drar av från recept hela tiden och trivs bäst med att laga mat utan direktioner. Men om man ska testa något nytt, som nu Korma så kan det vara en bra ide att iallafall ha en recept vid sidan om för att småsnegla lite på :)

Detta är lätt och rätt så snabbt att göra så Bon Apetite! :D



Välkommen till min nya blogg!

Goddagens, eller Godkväll är väl aningen mer passande, ja efter ett tags velande om att starta en ny blogg så har jag gjort denna, detta ska förhoppningsvis bli en inspirationskälla både för er och mig. Förslag mottages tacksamt, alltid kul att lära sig något nytt eller förbättra det man redan kan.

 

Här kommer allt mellan himmel och jord lagas, smarriga kakor och cupecakes, mustiga grytor, värmande soppor och massa spontana blandingar och försök till att testa något nytt.

 

Så enjoy

 

XOXO M.M.M


RSS 2.0