Pepparkaksdeg

Gjort för första gången hemmagjord pepparkaksdeg, lättare och mycket godare än förväntat kan jag säga:D

Ingredienser:

  • 300 g smör
  • 5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk malen neijlikor
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 15 dl mjöl

Rör rumsvarmt smör med socker och sirap till en jämn smet.

Blanda sedan i kanel, bikarbonat, kardemumma, neijlikor och ingefära. Rör om
ordentligt och häll sedan ner vattnet och blanda om.

Blanda sen i mjölet, lite åt gången till en fin fast med kladdig deg.
Slå in degen i plastfolie och låt ligga minst ett dygn i kylskåpet innan
du ska använda den.

Lycka till :D

Kalops "Skink kalops"

Detta är en klassisk kalops gjord på benfri kotlett, alltså gris istället för nöt. Funkar minst lika bra för min del. Fick höra av min dotters farmor att när man använde gris så kallades det Skink kalops men namnet gör det samma för det är lika gott ändå.

En riktig klassiker som både jag och min dotter älskar:D

Ingredienser:

  • 2 st morötter
  • 600 g kött   (jag använde benfri kotlettbit)
  • 2 st gul lök (eller ca 1/3 purjulök)
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 10 st kryddpepparkorn (alt ta 1,5
  • tsk malen kryddpeppar och 5 svartpepparkorn)
  • 3 st lagerblad



Börja med att dela köttet i bitar som passar dig, bryn köttet i lite smör eller olja,
häll på vetemjölet och i med vattnet. Eftersom jag hade purjolök så la jag i det nu.
Salt, peppar och lagerblad läggs i. Morötterna lägger man vanligvis i ungefär 20 min innan servering men eftersom jag skulle till jobb och lillsyrran skulle passa min tös så delade jag morötterna i lite större bitar och la i dom oxå.

Låt sedan puttra i minst 2 timmar. Lite kokt potatis så är middagen given :D

Sen kan man toppa med tex rödbetor men jag gillar det som det är :D

Riktig pärla i höstoch vintermörkret :D

Bon apetite :D


Kyckling i ugnen ala Mia



Ingredienser:

  • 1 hel färsk kyckling
  • Smör
  • 5 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 mellanstor gul lök
  • Oregano
  • Peppar
  • Salt
  • Vitlök
  • 1 buljongtärning


Börja med att blanda smör, pressad vitlök, oregano, peppar och salt.
Blanda väl.

Smörj in smöret runt hela kycklingen men lägg även ett lager av din smörblandning
under skinnet på bröstet. Lägg din kyckling i en form med lite vatten, 1 buljongtärning,
eller kruddning av egen smak och klyftad lök.
I din andra form lägger du klyftad potatis och morot, krydda med oregano och peppar.
In i ugnen runt 200 grader i lite mer än 1 timme eller till skinnet börjar bli knaprigt så minst 1 timme iallafall.

DONE!
Supersmarrigt och lätt.
Gjorde lite Beasås i påsformat haha och en enkel sallad, gurka tomat sallad :D
Perfa! :D

Pastasnäckor med pastasås

Jag hade jobbat sent och inte hunnit äta på hela dagen, ja man kan säga att jag var hungrig och ville ha något snabbt men gott. Så detta är en snabb och god pasta rätt.
Detta räcker lätt till 3-4 hungriga pers :D


Ingredienser:

  • ca 5 kasslerskivor
  • purjolök
  • 2 dl grädde
  • peppar
  • Past av valfri sort

Strimla eller tärna kassler, stek upp den lite snabbt, hotta i purlolöken och sen grädden, på med lite svartpeppar.
Koka pasta och blanda, Klart :D
Självfallet kan man använda tex kyckling eller bacon till denna rätten, lite majs... Gillar personligen maträtter som går att variera...



Då syntes fortfarande solen när jag kom hem, nu blir det mörkt snabbt,
men visst har det sin charm det med :)

Cupecakes :D

Så gott och ser så trevligt ut. Inte minst att ha med sig på playdaten :D

Ingredienser:

  • 100 g smör/margarin
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 1 st citron (skalet)
  • 4 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

1. Sätt på ugnen på 175 grader, ska du göra små cupcakes får du ha 200 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör, mjölk och citronskalet.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i egen skål för att sen röra ner det i smeten.
5. Om du vill ha någon fyllning i så är tiden bäst nu :)
6. Grädda i ca 10 minuter eller tills dom är gyllenbruna.

 

Cream Cheese Frosting:

  • 60 g mjukt smör
  • 5 dl floursocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 100g naturell Creme cheese (tex Phiadelphia)
Rör smör, floursocker, vaniljsocker och citronsaft till en liten deg, blanda sedan i creme cheese, färga glasyren i passande färg och bred på dina muffinsar, alt spritsa. Tjusigt med lite strössel eller chokladflingor på :)



Smarrigt värre :D

Smörgåstårta för två?

Nu är det ett litet tag sedan jag gjorde denna smörgåstårta, det var inte speciellt genomtänkt från början men blev rätt bra, en av rörorna blev jag exra stolt över so here it goes!


Ingredienser:         2 port
  • 6 skivor av valfritt bröd (beroende på hur många lager du vill ha)
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 dl majonäs (i detta fallet den jag gjort själv)
  • 3 skivor kassler (eller skinka, rökt kalkon?)
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 mellanstor rödlök
  • citronjuice
  • pressad vitlök


 

  1. I röra nr.1 tärnade jag kassler och blanda ihop med ca 2 msk majonäs och creme fraiche, lite salt och peppar, och till sist lite finhackad rödlök, dels för den goda smaken men jag tycker det ser fint ut.
  2. Röra nr.2 är den med dom hårdkokta äggen, koka äggen tills dom är hårdkokta, skala och ta ur äggulan. Smula sönder äggulan med en gaffel, den ska inte tryckas sönder utan smulas och bli luftig. Blanda din äggula med ca 2 msk creme fraiche och majonäs, även 1 klyfta pressad vitlök, peppar, salt för att sen hacka äggvitan och lägga ner i röran samt lite finhackad rödlök. Och en liten skvätt citronjuice.
  3. När rörorna är färdiga så är det bara att fixa till lite garnityr, sallad på sidorna, någon ost eller gurka på toppen. Frukt. Bara din egen fantasi stoppar.



Bon appetite :D

Stiliga Arne (min version av Flygande Jakob)


Ingredienser:

  • ca 700 g skivad kassler
  • 2 banan
  • 1/2 zuccini
  • 2 dl sweetchilisås
  • 5 dl grädde
  • 1,5 dl jordnötter
  • salt & peppar
Gör såhär:
Skiva kassler, lägg i form varva med zuccini. Skiva bananerna
och lägg i formen.

Vispa grädden med chilisåsen, häll över till formen och lägg jordnötter över.
Peppra litt me :D

In i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 min.

Lätt att göra och rätt snabbt, speciellt om man vispar grädden med elvisp som jag fortfarande borde inhandla.
Kommer nog välja att bara ha en banan nästa gång och kanske blanda hälften grädde och hälften creme fraice nästa gång för att få det lite krämigare, annars var det en riktigt god och trevlig måltid....
Serverades med ris, en liten sallad till hade inte heller varit helt fel.

Bon apetit

Mias platta maränger

Måste ju ändå testa men nästa gång tar jag nog till en elvisp, ska bara komma ihåg att inhandla en oxå.

Ingredienser:

  • 7 äggvitor
  • 5.25 dl strösocker
Så gör man:

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Blanda äggvitorna med strösocker i en rostfri bunke, skål.
  3. Sänk ner skålen i ett vattenbad och värm marängen till 60- 65 grader under konstant vispning. Kontrollera temperatur med en stektermometer.
  4. Ta bort skålen från vatten badet och vispa marängen med elvispen till den har kallnat. Stanna inte vispen förrens det är helt klart.
  5. Klicka ut det på bakplåtspapper och grädda i ugnen i 45-55 min

Härligt sega och goda om än litta platta haha.

 


Majonäs

Eftersom jag gjort maränger idag så fick jag över en massa äggulor, och jag är inte direkt den som vill slänga mat bara så där, riktigt så rik är jag inte haha.
Nä till nytta kom dom, i form av Majonäs vilket är något jag velat testa länge men inte riktigt vågat.

Ingredienser:

  • 2 st äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2,5 dl matolja
  • salt & peppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger (hade inte det hemma så testade med balsamvinäger, funkade utmärkt)

Själv hade jag 7 äggulor (är inte sådär förtjust i recept ju) haffade nån senap i skafferiet och hade i äggulor, senap, salt och peppar i en blender för att sen slå på maskinen och lät en fin stråle olja hällas i till önskad konsistent.


Det var lättare att göra än jag trodde och supergott, nästa gång

ska jag testa att ha i lite citron oxå :D



Kotlett med Potatisgratäng ala nigella

Dagens middag blev kotletter med potatisgratäng sallad och stekt lök/svamp/majs

Ingredienser:
3 pers


Potatisgratäng ala Nigella:

  • 2 kg mjölig potatis (fast använde faktiskt vanlig sort och det funkade lika bra)
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 st lök
  • 2 st finhackade vitlöksklyftor
  • 1 mask salt
  • 5g osaltat smör
  • Riven ost
  1. Värm ugnen till 240 grader
  2. Skala och dela potatisen i cm tjocka skivor. Lägg dom i en kastrull med grädde, mjölk, lök, vitlök och salt.
  3. Låt koka upp och sen sjuda tills potatisen nästan är mjuk. Rör om ofta.
  4. Smöra en form och häll i potatisen.
  5. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 min eller tills det har fått färg (jag tar bort smöret helt och river lite ost och har på gratängen istället) Låt stå i 10-20 min innan servering.


Kotletterna:

Ingredienser:

  • Kotlett
  • ca 2-3 msk matolja
  • 2 msk grillkrydda
  • lite nymalen peppar
När jag tillagar en köttbit så brukar jag alltid "marinera" den innan.
Nu fick det bli en lite snabbmarinad men ju längre köttet för simma i denna härliga sörja
desstu bättre smakar det.
Min lilla marinad betår av några matskedar matolja, 2 mask grillkrydda (mer eller mindre)
och nymalen peppar. Lite lätt och snabbt idag, annars tycker jag om att blanda olika örter men inte idag.

Lägger kött olja och kryddor i en plastpåse, knyter påsen och börjar knåda köttet sen låter jag det vila i kylen en stund innan jag stekte mina fina kotletter :)
För att sen lägga in dom i en form med lite vatten i ugnen för att dom skulle hålla sig varma och inte bli torra.


Till detta blev det lite stekt lök med champinjoner och majs, även brysselkål och en liten frisk sallad.


Smaskens! :D



Glass utan maskin

Hoppsansa...

Har aldrig varit någon direkt glassälskare, men då och då kommer suget efter kall och len glass.
Kom över detta recept då jag bloggsökte. Alltid kul att hitta ny inspiration. För den som har ett intresse för matens ädla konst så rekomenderas denna bloggen: Linneas Skafferi

Så jag gjorde en lite mer naturell variation, jätte gott blev det... Så här gör du:

Ingredienser:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • skalet av 1 citron

Vispa grädden till mjuka toppar bildas.
Vänd ner den kondenserade mjölken, blanda väl.
Tillsätt vad du nu vill ha i, choklad, bär bara fantasin sätter gränser.

Jag gjorde det enkelt och lite fegt säkert med rivet citronskal.
Rör om och ha upp glassen i en avlång brödform.
dekorera med det du haft i glassen om du vill.
Lägg in formen i frysen i minst 6 timmar.

Voila! :-D


(Tips: om du vill kunna ta ur glassen lätt ur formen så klä formen i plastfolie innan du häller på glassmeten:)


Pannacotta!

Har alltid trott att detta skulle vara svårt att göra men när min kära karl bjöd mig på denna för några kvällar sen och dessutom berättade hur man skulle göra så var jag såklart tvungen att försöka, fast istället för vanlig vispgrädde så tog jag vaniljvisp och det blev godare :D Till alla er som bara vill ha något snabbt, gott och onyttigt en kulen kväll så gör detta :D

Ingredienser:
ca 3-4 port

  • 5 dl vispgrädde eller vaniljvisp
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker (tog jag bort eftersom jag använde vaniljvisp)
  • 3 st gelatin blad

Värm upp grädden med socker och vaniljsocker under omrörning. Det ska inte koka!
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min sen ta upp dom och lägg i kastrullen med den
varma grädden. Dessa löses upp snabbt och sen bara häller du upp grädden i glas eller små
skålar och låter stå kallt i kylen i 2 timmar.     Klart!

Lite sylt av egen smak är som grädde på moset! :D

Gubben piffade till sin med ett hjärta... :)

 

Smaskens

 


Sweet and sour kyckling wook med äggnudlar

Dagens middag till och med, men jag måste erkänna att rätten är bättre med kassler istället för kyckling, och ris är godare men det är nog för man haft den där nudelperioden i sitt liv... Vilket jag tror att vi alla haft någon gång :)

Ingredienser
4 pers

  • Uncle Bens Sweet and sour (med ananas men antar det går med vilken som)
  • 1 burk Mrs Chengs Wokgrönsaker (vilket är morötter, vattenkastanjer, bamboskott och böngroddar)
  • 1/2 burk minimajs
  • 1/2 ananas (piggar upp denna halvfabrikatmåltid)
  • smör eller olja att steka kycklingen i
  • Kycklingfile, efter behag, mina var rätt små så det blev 6 st
  • Nudlar

Dela kycklingfileerna i kuber och stek.
Blanda i sweet sour blandningen och grönsakerna evenuellt lite vatten
beroende på hur du vill att konstistenten (uh stavning? :P) ska vara.

Ja jag vet att korven där i är aningen malplacerad haha
Men treåringen min har sina bestämda tankar på vad man kan
äta och inte äta och jag hade några korvar i kylen så visst kan man ploppa 1 eller 2
av bara farten haha.
Så här ser det ut iallafall, koka nudlar enligt anvisningarna eller ha ris till,
eller varför inte ett gott bröd.

Åtnjutes bäst med pinnar men vanliga bestick går bra det med,
helt klart en smaksak :D

Bon Apetit!

RSS 2.0